Vintti remontin alkutahdit – Lattian tekoa

Remontin juhlaa

Tämän blogin avauspostaus on oikeastaan toisessa blogissani, eli täällä: http://nahkurinorsilla.blogspot.fi/2012/07/nahkuri-projekti-kadettoman.html. Päätin avata kokonaan uuden blogin remonttihankkeille jotka on pääpiirteissään kuvattu tuossa linkin takana olevassa blogi-kirjoituksessa.

Nahkurin Orsilla blogissa tullaan jatkossa käsittelemään niitä asioita joita varten blogin perustin, ja remontti ja yms pientaloasumiseen liittyvät asiat siirtyvät tänne.

Sitä en tiedä miten kahden blogin päivttämiseen ja ylläpitämiseen riittää aikaa, kun ei oikein yhdenkään päivittäminen ole sujunut siinä tahdissa kuin piti. Aika näyttää miten käy.

Taustasta sen verran (remontoimisen osalta), että aikaisempi kokemukseni rakentamisesta ja remontoimisessa on täysin olematonta. Kaikki mitä on tähän mennessä on saatu aikaiseksi perustuu osaavampien apuun ja yrittämiseen, erehtymiseen ja uudelleen tekemiseen. Kuten remonttikaverini tässä taannoin sanoi; ”tällä työmaalla sorkkarautaa joutuu välillä pitämään järvessä, jotta se jäähtyy kovan käytön jäljiltä”.

Ensimmäinen projekti – vintin remontointi

Remontin kohteena siis on vuonna 1949 rakennettu kaksikerroksinen asuintalo, jossa viime vuosina on asuttu vain alakerrassa, vintin ollessa pääasiallisesti kylmänä. Ensimmäisenä projektina teemme siis remontin vinttiin, jossa muutamme vintin asuinkelpoiseksi, uusimalla kaikki pinnat, parantamalla eristystä ja muuttamalla yksi iso huone väliseinällä kahdeksi huoneeksi.

Vinttiin tulevat huoneet kahdelle lapsellemme rakennuksen päihin, ja keskelle vanhan keittiön tilalle takkahuone/oleskelutila. Ns sivukot eli sivu-ullakot muutetaan lämpimäksi tilaksi ja käytetään varastotilana.

Vanhat lattiat oikaistaan ja pinnoitteeksi vaihdetaan lastulevyn päälle asennettava laminaatti. Seiniin laitetaan pääasiassa kipsilevyä joka joko maalataan, tapetoidaan tai asennetaan ns sisustuspaneelit. Lämmitysratkaisu on sähköpatterit, joiden tukena on kaksi tulisijaa, joista toinen on rakennuksen alkuperäinen Porin Matti kamiina.

Tässä postauksessa käsitellään kahta ensimmäistä vaihetta, eli purkamista ja lattioiden oikaisemista.

Purkaminen – tärkeä mutta sangen epämiellyttävä työvaihe

Purkutyöt kannattaa sunnitella etukäteen ja tahdittaa sen mukaisesti miten uuden tekeminen etenee. Näin vältetään kesken jääneiden purkutyöiden jatkaminen esim kesken lattian levyttämisen, kuten itselleni on käynyt. Ovien, ikkunoiden ja yms paikat kannattaa suunnitella valmiiksi, ainakin jos niiden paikkoja uusitaan siten että se edellyttää seinäpintojen purkamista. On mukavampaa purkaa muhaeristeinen seinä ennen kuin lattia on levytetty kuin sen jälkeen.

Olennainen osa purkamista on myös alkuperäiseen rakenteeseen tutustuminen ja aikasempien toteutustapojen selvittäminen. Tämän merkitys on sitä suurempi, mitä iäkkäämpi rakennus on kyseessä. Esim eristysten parantamista ei kannata toteuttaa jos ei tunne rakennetta kokonaisuudessaan. Mikäli lattia on vino tai laskeutunut, purkuvaiheessa kannattaa selvittää mikä rakenne on ja miksi se on pettänyt tai painunut.

Ainakin omalla kohdallani, muhaeristeisen talon purkutyöt ovat osoittautuneet erittäin epämiellyttäväksi työvaiheeksi, lähinnä pölyn vuoksi. Ei yhtään harmita kun saan kohta lattiat umpeen ja muhan kanssa ei ainakaan toivottavasti tarvitse enää taistella.

Lattian oikaiseminen – mistä liikkeelle?

Tapoja asioiden tekemiseen on monia ja minun tässä kertomani tuskin on ainoa oikea, mutta muusta en tiedä. Kannattaa joka tapauksessa aloittaa selvittämällä mistä lattia on vino/laskeutunut ja kuinka paljon laskeumaa esim huoneen matkalla on. Tämä on helppo tehdä pitkän vatupassin avulla. Tästä saa jo ennen purkamista käsityksen siitä missä ongelma on ja kuinka paha se on.

Purkamisen yhteydessä kannattaa tutkia tarkkaan lattian tukirakenne, eli niskojen suoruus ja kiinnitys muuhuun rakenteeseen. Omalta kohdaltani tein lattian oikomisen vintissä, joten kyseessä oli ns välipohjarakenne, jossa lattiassa oli juoksuina pystyyn asennettu kakkosnelonen, joka oli tuettu alla olevaan lattiapalkkiin pystytuilla, sekä päistään väliseinän alla olevaan hirteen.

Omassa projektissani vintin lattia oli laskeutunut rakennuksen keskellä pahimmillaan 10 senttiä verrattuna lattian tasoon rakennuksen päädyissä. Ongelma oli pienempi toisen päädyn pienemmässä huoneessa, jossa laskeumaa oli enimmillään kaksi senttiä. Isomman huoneen/tilan lähes 10 sentin laskeuma ennakoi sen huoneen osalta isompaa urakkaa.

Lattian purkaminen ja vanhan rakenteen tutkiminen

Vintin pienemmässä huoneessa, josta työ aloitettiin, lattipintana oli lautalattia joka oli tosin edellisessä kesken jääneessä remontissa purettu pois. Lattian tukirakenne oli siis kaivettu jo valmiiksi esille ja näin pääsimme helposti tutkimaan tilannetta. Pienemmän huoneen perusteella alemmat lattiapalkit olivat kunnossa ja kahden sentin alenema johtui todennäköisesti siitä, että lattia niskoja ei oltu tuettu lainkaan pystytuilla alempaan palkkiin ja sen niskat olivat antaneet periksi. Pystyyn asennettu kakkosnelonen ilman kunnollista pystytuentaa ei riitä lattian tukirakenteeksi.

Pienempi huone, purettu lautalattia

Tämän perusteella pystyimme nopeasti päättämään tavan jolla lattia oikaistaan, eli kiinnittämällä juoksut kunnollisesti päistään, oikaisemalla kiiloilla oikeaan korkoon ja asentamalla kunnolliset pystytuet.

Isommassa huoneessa lattian pintarakenteena oli kovalevy joka oli asennettu lautojen päälle. Purimme rakenteen kokonaisuudessaan pois, koska käytetyt laudat olivat paksuudeltaan niin ohuita, että niitä ei olisi voinut käyttää uuden lattian pintarakenteena. Pintapuolisen tarkastelun perusteella suoraa syytä lattian painumiselle ei ollut nähtävissä. Tästä rohkaistuneena yritin ensin oikaisussa helpompaa tietä kiilaamalla ja asentamalla pystytukia. Pahimmissa kohdissa kiilaamista olisi tarvittu lähes 10 senttiä. Tämän tyyppinen rakenne ei olisi ollut kestävä ja jouduin luopumaan tästä ajatuksesta.

Purimme vanhat juoksut kokonaan pois ja lapioimme muhaa noin 20 senttiä kauttaaltaan säkkeihin, jotta pääsimme kunnolla käsiksi alempiin palkkeihin. Rakennus on alakerran osalta tiili rakenteinen ja yläkerta on puurakenteinen. Alemmat kattopalkit on välipohjassa tuetttu tiilirakenteen päälle. Tarkastelun perusteella rakennusvaiheessa on palkkien alle tehty tiiliin koloja joihin palkit on asennettu. Huoneen keskellä nämä kolot oli tehty jostain syystä liian syviksi ja palkit ovat niiden kohdalla alempana. Vaikutti siis siltä että ainakin osin laskeutumisen syynä oli alkuperäisessä rakenteessa ollut virhe.

Isomman huoneen lattia päätettiin tehdä perusteellisemmin ja korvata vanhat juoksut uusilla, jotka asennettaisiin 600 jaolla levytyksen helpottamiseksi.

Seuraavassa postauksessa enemmän itse oikaisemisesta ja lattiarakenteen tuennasta.

Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

2 thoughts on “Vintti remontin alkutahdit – Lattian tekoa

  1. Moro,

    se lattia varmasti siellä kosteassa taipuu, jos on tollaset syvemmät kolot.

    Hermoja Pete ja ota kokeneen kotiremontoijan neuvo (tulikivenkatkuisten sadattelujen saattelemana.. ):”Mittaa kahdesti, leikkaa kerran.” 😎 -Mäläkki-

  2. Moro Mälkki.

    Mittaa kahdesti, leikkaa kerran on kyllä pätevä sääntö tämän tyyppiseen tekemiseen. Samoin kuin suunnittele kunnolla ennenkuin siirryt toteutukseen. Aivan liina monta kertaa olen purkanut pois huonosti suunniteltua toteutusta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top