SPU Vintti-Iita asentaminen – vintin lisälämmöneristys

Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, valitsin SPU eristeet vintin lisälämmöneristyksen toteuttamiseen. Vaipan eli ulkoseinien eristykseen käytetään sivuseinissä sisäpuolisena lämmöneristyksenä Vintti-Iita 70 mm ja sen päälle Anselmi 40 mm.

Päätyseiniin asennetaan Anselmi 70 mm levyt. Tämä siksi, että päätyseinissä on runkorakenteessa talon rakentamisen aikana laitettu muhaeristys vahvuudeltaan 100 mm. 100 mm muhaa ja 70 mm polyuretaania ei toki vastaa nykyajan suosituksia/vaatimuksia, mutta on kuitenkin lähtötilanteeseen verrattuna huomattava parannus.

Sivuseinien erilainen ratkaisu taas johtuu siitä, että talossamme kuten rintamamiestaloissa yleensäkin, on ns kylmät sivu-ullakot ja sivuseinän lämmöneristys on tehty kantavaan väliseinään, jossa on 100 mm muhaa. Koska halusimme ottaa sivu-ullakot osaksi lämmintä käyttötilaa, on eristys siirrettävä väliseinästä ulkovaippaan.

SPU Vintti-Iitan asennus runkorakenteen sisään

SPU:n sivuilta löytyy varsin kattavia asennusohjeita, videoita ja korjausoppaita liittyen siihen, miten heidän tuotteitaan tulisi käyttää oikein. Olen itsekkin tutustunut näihin ohjeisiin ennen asentamisen aloittamista ja siitä on ollut suuri hyöty itselleni, koska entuudestaan minulla ei ollut mitään kokemusta rakentamisesta tai remontoimisesta.

Oppaiden osalta kannattaa kuitenkin huomoida että niissä kuvataan SPU tuotteiden asennus tilanteessa, jossa ei esim tarvitse koolata seinää tai rakennetta suoraksi, vaan kohde mahdollistaa asennuksen suoraan olemassa olevan rakenteen päälle. Kannattaa itse miettiä tarkkaan, milloin koolausta tarvitaan ja milloin pienet vinoudet tai tms virheet ovat hyväksyttävissä.Jos seinän tai lattian suoruus/kierous on havaittavissa vain vatupassin avulla, on se riittävän suora. Millien heittoja ei silmä havaitse seinästä tai jalka tunne lattiasta.

Muita etukäteen mietittäviä asioita ovat mm.; rakenteen harveneminen sisältä ulospäin, kosteuden liike rakenteessa ja mahdollinen kastepisteen siirtyminen. SPU Vintti-Iita muodostaa höyrynsulun ja rakenteen tulisi harventua eli muuttua kosteutta läpäiseväksi Vintti-Iitasta ulospäin mennessä. Siksi koko vaipan rakenne pitää selvittää ennen asennusta tai eristysmateriaalin valintaa. Näin vältetään hajoavan materiaalin kuten puun tai villaeristeen jääminen kahden höyryä läpäisemättömän pinnan väliin.

SPU Vintti-Iitan asennus – valmistelut

Ennen asentamisen aloittamista, mittaa tai selvitä onko rakenne (seinä, katto, lattia) niin suora että eristeen voi asentaa ilman rakenteen suoristamista. Tämä on tärkeää siksi, että jos laitat Vintti-Iitan päälle esim Anselmia kuten minä, niin rakenteen koolaaminen suoraksi Vintti-Iitan ja Anselmin välissä luo tilanteen, jossa on kahden höyryä läpäisemättömän pinnan välissä hajoavaa materiaalia(eli koolaukseen käytetyt rimat). Tämä muodostaa ns. riskirakenteen koska Anselmin ja Vintti-Iitan väliin päässyt kosteus ei välttämättä pääse kuivumaan.
Mittaa pystyjen välit, samoin kuin kattotuolien välit, mikäli asennat levyä myös kattoon. Koska Vintti-Iitan leveys on 600 mm, ihanteellinen koolausväli olisi 630-650 mm huomioiden saumausvaahdon ruiskuttamiseen tarvittavan tilan. Omassa kohteessani välit vaihtelivat 380 mm ja 850 millin välillä eli levyt asennettiin leikaten kunkin koolausvälin mukaisia palasia. Kattoon levyt asennetaan täsmälleen samalla tavalla.
Asennuskohteen lähtötilanne
Tutki rakenteen koostumus ulkopintaan saakka, jotta voit varmistua kosteuden siirtymisen ja rakenteen harvenemisen ulospäin. Tässä kohteessa rakenne on seuraavanlainen; tervapahvi, pystylaudoitus, tervapahvi ja rappaus. Tervapahvihan ei ole höyrynsulku vaan ilmansulku eli vesihöyry läpäisee tervapahvin mutta ilma ei. Tässä suhteessa kohteen rakenne ei estänyt Vintti-Iitan asentamista suoraan koolausten väliin. Tein kuitenkin joitain pieniä asioita kosteuden kuivumisen varmistamiseksi. Koska eriste asennetaan näihin, ns koteloihin, jotka muodostuvat katonkannattimena toimivan vaakapalkin ja pystyjen väleihin, halusin varmistaa että kosteus, joka syntyy Vintti_Iitan ulkopinnalle, ei jää kotelon sisälle ja aiheuta hometta. Porasin pystyihin ja vaakapalkkiin puuporalla halkaisijaltaan 1 cm reikiä ja poistin sisimmäisen tervapahvin koteloista. Pystylaidoituksen ollessa vajaakantti lautaa, on lautojen välissä sellaisia rakoja joiden kautta kosteus pääsee kuivumaan rappauksen läpi.

SPU Vintti-Iitan asennus – tarvittavat työkalut

Jos Vintti-Iitan asennus on nopeaa ja helppoa, ei kovin erikoisia työkalujakaan tarvita. Tässä lyhyesti niistä välineistä joita itse käytin ja havaitsin hyväksi.
 • Pistosaha levyjen sahaamiseen
 • Mitta ( ei kaivanne selitystä)
 • Pöytä tai tms alusta levyjen työstämiseen
 • Puristimet (koska tein tämän yksin minulla on oli ns yhden käden puristimet helpottamassa levyjen sahausta)
 • Polyuretaanivaahtoa
 • Uretaanipistooli
 • Ruuveja
 • Akkuruuvari
Oman kokemuksen perusteella en voi suositella PU-vaahdon asentamista ilman pistoolia. Kaikki kokemukseni näistä suoraan purkista ruiskutettavista ovat sen verran huonoja, että pistooliin kannattaa mielestäni ehdottomasti investoida se ~20 EUR minkä ne yleensä maksavat..

SPU Vintti-Iitan asennus – polyuretaani vaahdon valinta

Uretaanivaahdon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Lämpötilan ja kosteuden muutokset aiheuttavat rakenteessa elämistä, puun turvotessa ja kutistuessa vuodenajoista riippuen. Saumausvaahdoksi kannattaa valita elastinen vaahto joka sallii puun elämisen ilman että sauma ratkeaa. Esimerkki joustavasta vaahdosta on vaikka tämä
Jos esim metrin mittaisen eristelevyn molemmat sivusaumat ratkeavat niin että saumassa on tiivistämätön millin levyinen rako, niin tästä raosta kylmää ilmaa virtaa sisäänpäin talvella sen verran runsaasti, että lisäeristyksen voi katsoa menneen lähes kokonaan hukkaan..

SPU Vintti-Iitan asennus – asennustyö

En mene tässä sen syvemmälle varsinaiseen asennukseen, kaikki tarvittava on tässä videossa:
Tein oman asennukseni tämän videon mukaisesti ja homma hoitui kohtuullisen helposti ja nopeasti. Muutama asia joka kannattaa kuitenkin huomioida:
 • Jos työskentelet talvella (kuten minä) niin uretaanivaahdon alin käsittelylämpötila on noin – 10 astetta, kylmemmässäkin toimivia vaahtoja voi löytyä, mutta minulla ei ole niistä tietoa.
 • Jos kohteessasi (kuten omassani) on alkuperäinen runkorakenne tehty vajaakanttisesta ja kierosta puutavarasta (kuten omassani) voi videon mukainen asennus rimanpätkiä hyödyntäen aiheuttaa sen että Vintti-Iitan pinta voi tulla eri tasolle kuin runkorakenteen pinta. Tämä voi johtaa siihen että seuraavan eristekerroksen tai pintarakenteen asentaminen hankaloituu, ja joudut veistämään Vintti-Iitasta palasia pois.
Kuten videossakin todetaan, kattoon asennettaessa pitää eristeen ja aluskatteen välissä olla vähintään 50 millin tuuletusrako. Mikäli tuuletusrakoa ei ole, on riski kattorakenteen kosteusvauriolle erittäin suuri.

SPU Vintti-Iita kokemuksia

Vintti-Iitan asentaminen on helppoa ja nopeaa. Valmista pintaa syntyy nopeasti, eikä levyn asentamisessa tai työstämisessä tarvita erikoisempia taitoja. Huolellinen valmistelu auttaa pitkälle. Siinä mielessä voin suositella eristettä kenelle tahansa. Polyuretaani eristeet ovat tehokkaita, eristekerrokset paksuuteen nähden saavutetaan varsin hyvä eristyskyky verrattuna esim mineraalivillaan.
SPU Vintti-Iita asennettuna
SPU Vintti-Iita asennettuna sivu-ullakon seiniin, kattoon ja päätyihin.
SPU Vintti-Iitan kuten muidenkin SPU eristeiden heikkous on hinta. Kysyntä on ilmeisesti näillä eristeillä aika kova, koska hinnat pysyvät korkeina. Yksi rautakauppias ehdotti että ostaisin mieluummin Finfoamia ja liimaisin sen molemmille puolille alumiipinnan, niin pääsisiin halvemmalla. No, ehkä niin mutta aikaa ja tupakkia tämmöiseen operaatioon kuluisi aivan liikaa. Toisekseen Finfoam on styreeniä ei uretaania ja sen puolesta lähempänä perinteistä styroksia eristeenä.. Sen eristyskyky on merkittävästi heikompi kuin SPU eristeillä.
Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

2 thoughts on “SPU Vintti-Iita asentaminen – vintin lisälämmöneristys

 1. Eikös Finfoam ole XPS-eriste eikä uretaanieriste. XPS on suulakepuristettua polystyreenia… eli lähempänä styroxia kuin uretaania…

 2. Totta puhut. Joku muukin huomautti asiasta minulle mutta en ole saanut vielä päivitettyä asiaa tuonne tekstiin.

  Yhdessä rautakaupassa minulle tosin suositeltiin Vintti-Iitan sijasta että ostaisin Finfoamia ja liimaisin sen molemmille puolille itse alumiinikalvon niin saisin saman eristeen kuin Vintti-Iita. Todellista asiantuntemusta siis ja yllättäen rautakaupassa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top