Sähköasennukset remontissa – mitä, mihin ja milloin?

Remontissamme meni uusiksi kaikki vintin vanhat sähköasennukset, niin kaapeloinnin kuin rasioiden ja laitteidenkin osalta. Entuudestaan koko vintissä oli yksi pistorasia, yksi kattovalaisimen paikka ja yksi kiinteä sähköpatteri.

Remontin myötä tilanne muuttuu olennaisesti kun jokaiseen huoneeseen tulee antennipistokkeet ja pistorasiat kaikille seinille, lisäksi kuusi kiinteää sähköpatteria ja kattovalaisimien asennukset jokaiseen kolmeen huoneeseen.

Sähköasennuksia varten laaditaan yleensä ns sähkösuunnitelma johon rasiat, laitteet ja kaapelivedot merkitään. Varsinaiset asennukset toteutetaan suunnitelman mukaisesti.

Kaapelien asennus

Omassa remontissani kaapelit asennettiin ennen lattian levytystä lattiavasojen alle. Jokaista patteria, pistorasiaa ja antennirasiaa varten nostettiin kaapelista silmukka seinälle oikeaan kohtaan.  Valaisimia ja kytkimiä varten tarvittavat kaapelivedot tehtiin myöhemmässä vaiheessa katon koolausten yläpuolelle. Huomattavaa on että kaapeleita ei määräysten mukaan saa asentaa eristeen sisään ilman putkitusta.

Matalan sivu-vintin osalta valaisimille tehtiin paikka seinään. Varsinaista kojerasiaa ei tarvita.

Kaapelin asentaminen tehtiin omin voimin muutoin paitsi kytkinten ja kattovalaisimien osalta, nämä asennukset suoritti sähkömies samalla kun asenteli jakorasiat kattoon ja kaapelit asentamieni kojerasioiden
sisälle.

Jakorasia ja johdotus sähköasentajan jäljiltä kattokoolausten lomaan asennettuna

Kojerasioiden asennus

Kojerasia voi olla virheellinen termi, mutta tarkoitan sillä rasiaa jonka sisälle asennetaan kytkin, pistorasia tai antennipistoke. Kojerasia asennetaan yleensä seinärakenteen sisälle siten että seinän ulkopinnalle jää näkyviin vain peitelevy ja kytkin/pistoke.
Antennipistoke ja pistorasia
Rasioiden saamiseksi oikeaan korkoon jouduin joissain kohdin hiukan kovertamaan väliseinän vaakalaudoitusta

Mikäli sähköasennuksia eli johtoja ei haluta tehdä ns pinta-asennuksina, on kojerasiat asennettava ja kutsuttava sähköasentaja paikalle ennen seinien/pintojen levytystä. Pinta-asennusten ero upotettuihin asennuksiin on rasioiden korkeus seinänpinnasta ja kaapelien jääminen näkyville ainakin osittain. Mikäli tämä ei haittaa, voi seinät levyttää ja maalata/tapetoida ennen sähköasentajan vierailua ja asentaa rasiat vasta sen jälkeen.

Kojerasiat kytkimiä varten asennetaan yleensä noin 100 cm korkeuteen oven viereen

Kojerasioita on monenlaisia, itse käytin perinteisiä ja simppleita rasioita jotka kiinnitetään ruuveilla taustaansa oikeaan korkoon, suhteessa tulevaan seinän pintamateriaaliin. Itse käytin oikean koron määrittämisessä rimaa joka oli saman paksuinen kuin ek-kipsi, joka siis on tuleva seinä materiaali. Rasian voi asentaa siten että kojerasian pinta jää hiukan alemmas kuin seinälevyn pinta. Jos rasia jää koholle suhteessa seinän pintaan, voi peitelevyn asentaminen siististi olla hankalaa, kun peitelevyn ja seinän pinnan väliin jää rako.

Jos haluat vierekkäiset rasiat saman peitelevyn alle, asenna kojerasita kiinni toisiinsa.

Itse siis asensin kaapelit lattiarakenteen sisälle, tein koolaukset seiniin ja kattoon, ja asensin kojerasiat ennen sähköasentajan ensimmäistä vierailua. Sähköasentaja tuli, tsekkasi sähkösuunnitelman ja varmisti että kaapelit menee oikein, lattoi kaapelit kojerasioiden sisälle, asensi kattoon kaapelivedot kytkimille ja valaisimille ja sanoi että soittele kun seinät on maalattu niin sitten laitetaan loput.

Ulkoseinien pinta-asennukset

Ulkoseinien, eli sivu-ullakoiden seinien ja päätyseinien pintamateriaaliksi valitsimme SPU Anselmi levyt. En halunnut tehdä Anselmi levyihin upotuksia kojerasioille joten päätimme tehdä patterit ja näille seinille tulevat pistorasit pinta-asennuksina. Anselmi levyissähän on polyuretaani eriste samassa, joten reikien tekeminen levyyn olisi väistämättä heikentänyt niiden tehokkuutta lämmöneristyksessä.
Kaapelit ulkoseinien pinta-asennuksia varten

Näiden asennusten osalta kaapelit on jätetty lattiaa vasten, lattialastulevyn ja Anselmin alareunan väliin jätettyyn rakoon. Sähköasentaja tullessaan tekemään loput asennukset, asentaa sitten patterit ja muutaman pistorasian pinta-asennuksina.

Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

9 thoughts on “Sähköasennukset remontissa – mitä, mihin ja milloin?

 1. Niin,

  Se putkitushan ei paljoa estä jos lyö sattumalta naulan huonoon paikkaan, mutta olen kuullut että hiiret tykkäävät sähköjohtojen mausta, Sen ne ainakin estää.

  Varmaan vielä joskus tulee taloihin oma heikkovirtaverkko. Niin moni laite ja lamppu toimii nykyisin 12 tai 24 V:lla ja muuntajia on sen vuoksi meilläkin kiinni monessa pistorasiassa. Muuntajat vielä sellaisia ettei kaksi mahdu rinnakkain.

  Jouluvalomuuntajissa käytetään hämäävästi vanhanaikaista kaiutinpistoketta toisiopuolella, ei liene vielä mitään virallista standardia aiheesta kuitenkaan.

 2. Juuri näin. Tosin käsitykseni on että tätä kyseistä määräystä noudatetaan hyvin väljästi. Osa asentajista ei piittaa siitä jos kaapelit kulkevat eristeen keskellä ilman putkitusta.

  Muuntajia meilläkin on vähän kaikissa pistorasioissa ja erityisesti joulun aikaan kun valoja pitää olla vähän joka paikassa.

 3. Mä vedin kaikki sähkökaapelit putkeen oli se sitten eristeessä tai ei.

  Kustannus loppupeleissä aika pieni ja ajatuksena oli, että jos ehkä (ei kuitenkaan koskaan) joskus joutuu uusimaan tai muuttamaan kaapelointia niin se onnistuu putkituksia pitkin.

  Ja kiitos blogistasi, on aina mukava lukea hyvin kuvitettua juttua muiden projekteista. 🙂

  1. Moi

   Silloin kun noita kaapeleita laiteltiin, mulla oli yks tuttu tekemässä sen joka taas kysyi sähköasentajalta miten ne laitellaan. Sen mukaan mentiin enkä oikestaan sen kummemmin asiaa miettinyt kun en niitä itse asennellut. Oli juuri silloin kova kiiru lattian koolausten kanssa.

   Varmankin on niin että putkiin asentaminen ei kauheasti maksa ja antaa etua siinä vaiheessa jos joutuu joskus jotain uusimaan.

   Kiitokset sinulle kommentista!

 4. Putkittajat aina perustelee sillä että muutosten teko on helpompaa tai että voi vaihtaa johdot myöhemmin.
  Olen työskennellyt sähköasentajana ja jo koulussa aikoinaan (2000) kerrottiin että käytännössä juuri koskaan ei noita johtoja vaihdeta tai johdotuksia muutella.

  Tietysti jos alunperin sähkösuunnitelma on huonosti tehty, voidaan myöhemmin joutua muuttelemaan johdotuksia. Mutta jos suunnitelma on tehty ajatuksella, ei niitä johtoja tarvi myöhemmin lisäillä tms.

  Ja mitä tulee johtojen vaihtoon; meillä on 50 vuotta vanhat johdotukset jotka nyt vaihdetaan. Ei kuitenkaan vanhoihin putkiin, vaan samalla tehdään peruskorjausta ja vaihdetaan putketkin uusiin. Samalla järkevöitetään sähkövetoja. Jos mietitään taloa, johon nyt tehdään uusasennusta tai vaikkapa remonttia. Seuraava remontti joskus 40-50 vuoden päästä ja tällöin luultavasti tehdään seinien levytykset jne… uudelleen, jolloin sähkötkin tullaan uusimaan kokonaan. Siinä vaiheessa ei paljon iloa ole vanhoista putkituksista…

  Ja käytännön elämästä voin kertoa sen verran että usein harrastajaremontoijat vetää putkitukset ns. kurttuputkella. Kurttu on helppo asentaa ja vielä kun johdot vedetään putkeen ennen levytyksiä, vaikuttaa homma erittäin helpolta. Käytännössä levytyksissä kurttuputki painuu mutkissa tiukemmalle ja muodostaa niin ahtaita mutkia että uusien johtojen veto saattaa olla jopa mahdotonta. Kurttuputken ”urat” ottaa kiinni tehokkaasti. Sileät putket toimii paremmin mutta on työläämpi asentaa.
  Käytännössä siis johtojen muuttaminen tai vaihto myöhemmin voi tyssätä siihen ettei putken saa vedettyä uutta johtoa.

  Itse olen ratkaissut muutaman saneeraus-sähköongelman liiketunnistimilla ja langattomilla katkaisijoilla. Langattomat katkaisijat on usein eri näköisiä kuin vanhat, mutta jos sen sietää, saa niillä toteutettu todella käytännöllisiä asioita. Vai miltä kuulostaa valokatkaisija ulko oven sisäpinnassa? Valon tuulikaappiin saa heti kun aukaisee oven.
  Liiketunnistin valaisimet on kätevin ratkaisu jos miettii porraskytkentää. Miksi portaiden valot pitäisi saada sytytettyä ylä ja alapäästä kytkimestä kun paras ratkaisu on antaa niiden syttyä itsekseen silloin kun joku kulkee portaista. Näihin ratkaisuihin ei tarvitse vetää yhtään uutta sähköjohtoa, riittää kun poistaa vanhan kytkimen käytöstä ja peittää sen vaikka peitelevyllä.

 5. ”Artikkeli” on jo vanha näin vuonna 2018, mutta ei edes 10v sitten saanut asentaa eristeen sisään, ei edes putkitettuna. Putkenkin on oltava eristeen pinnalla kiinni kiinteässä rakenteessa (mieluiten sisäseinän levy) lämmönjohtuvuuden eli jäähtyvyyden takaamiseksi. T: sähköasentaja

  1. Hei. En lähde kiistämään mitä sanot kun kerran asentaja olet. Se mitä me teimme, tehtiin sähköurakoitsijan ohjeiden mukaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top