Polttopuun hankinta – mistä, miten ja mihin hintaan?

Siirrytään ainakin yhden kirjoituksen ajaksi pois vintin remontoinnista. Alamme olla syksyn puolella ja seuraavaksi talvi kolkuttelee porteilla. Tähän aikaan vuodesta aletaan talouksissa, joissa lämmitetään taloa kokonaan tai osittain puulla, täyttämään liiteriä kuivilla puilla ja valmistautumaan talven tuloon. Näin siis minäkin ja seuraavassa hiukan tarinaa siitä.

Liiterin siivous ja pinojen perustaminen

Aloitin polttopuuhun liittyvän savotan lauantaina siivoamalla ja järjestelemällä liiterin siihen kuntoon että puut voidaan pinota sisälle. Lähtökohtana oli että liiterissa oli varastoituna vähän kaikkea romua, rakennustavarasta ruohonleikkureihin. Vuosien polttopuun varastoinnin myötä liiterin lattialle oli kertynyt noin kymmenen sentin kerros puista irronnutta roskaa, joka piti lapioida pois.
Liiteristä tyhjennetyt roinat ja roskat
Liiterin tyhjennennyksen ja siivoamisen jälkeen aloitin rakentamaan pohjia halkopinoille. Vintti remontin yhteydessä olen tilannut pariin otteeseen tavaraa toimittajilta suoraan talon pihaan, ja näiden toimitusten yhteydessä pihaan on kertynyt muutamia kuormalavoja. Kyseessä ei ole varsnaiset FIN tai EUR lavat vaan sellaista rimoista kyhättyä lavaa joita on jokaisen rautakaupan pihat pullollaan. Ajattelin hyödyntää nämä lavat käyttämällä niitä halkopinojen perustuksena. Liiterin lattia, tai siis maapohja siinä alla viettää liiterin oviaukosta kohti takaseinää niin että korkeuseroa tulee viiden metrin matkalla sellaiset 40 cm. Laittelin jostain vanhasta remontista yli jääneitä tiiliä kuorma-lavojen alle, sen mukaan kuin tarvi jotta lavat tulivat suurinpiirtein suoraan.
Halkopinon perustuksina käytettiin kuormalavoja
Kuten arvata saattaa, kaikki kuormalavat eivät olleet samankokoisia ja niiden sovittamisessa yhteen oli oma hommansa. Tarkkanäköiset saattavat pongata liiterin lattialla moottorikelkan telamaton. En ihan tarkkaan tiedä miksi se on sinne laitettu, mutta siitä saa kyllä talvella mukavasti pitoa saappaan alle, kun yrittää rykiä liikkeelle sen halkoja täynnä olevan vesikelkan kanssa.

Polttopuun hinta

Aloitin jo hyvissä ajoin, loppukesästä miettimään miten/mistä hankin tulevan talven polttopuut. Selvää oli että puut on ostettava ja enää tarvitsi ratkaista se mistä löydän oikean myyjän. Paikallislehden rivi-ilmoitusten perusteella muutamalle myyjälle tehty soitto osoitti ”markkinahinnan” kuivalle koivuklapille olevan noin 70 EUR/pinomotti. Totesin sen olevan liikaa, olin valmistautunut maksamaan noin 50 EUR/pinomotti.
Ajattelin itsekseni että Kemijärven kaltaisella paikkakunnalla, missä melken kaikilla on jonkinlainen metsäpalsta ja lähes joka pihassa laulaa klapikone keväisin, täytyy olla ylimääräisiä halkoja muillakin kuin näillä ”ammattimyyjillä”.
Päätin laittaa paikallislehteen rivi-ilmoituksen jossa ilmoitan halukkuuteni ostaa polttopuuta, 10 pinomottia pidempää tavaraa leivinuuniin ja 2 pinomottia lyhyempää kiukaanpesään ja kahteen Porin Mattiin. Yllätyksekseni lehden ilmestymispäivänä puhelimeni alkoi soida oikeastaan heti kun lehti oli jaettu koteihin ja soittoja tuli torstain ja lauantain välisenä aikana 20-30 kappaletta. Lienee selvää että sain ostettua puut siihen hintaan mitä tavoittelinkin. Maksoin leivinuuniin tarkoitetuista puista 55 EUR/pinomotti kuljetettuna kotipihaan ja lyhyemmästä tavarasta noin 50 EUR/pinomotti kuljetettuna.
Kuuden sadan euron kasa koivua

Voin suositella kenelle tahansa ilmoituksen laittamista lehteen ja puun myyjän etsimistä sillä keinoin. Näillä ei aktiivisilla myyjillä ei ole ihan niin hyvät katteet kuin enemmän tosissaan polttopuita myyvillä, joten näin voit saada polttopuusi järkevämpään hintaan. En tosin usko että keino toimii isommissa kaupungeissa niin hyvin, koska siellä ei ihan joka talossa pihaliiterit pullistele omasta puusta tehtyjä halkoja, niin kuin täällä vaikuttaa olevan.

Talven puut siististi pinoissaan

Puut pinottiin liiteriin kuormalavojen päälle. Kaiken kaikkiaan projektiin kului aikaa viime launtaina noin 5 tuntia ja sunnuntaina käytännössä koko päivä. Lopuksi vielä tukin Pattexilla liiterin peltikatossa olevat reiät, ennen syksyn sateita. Keväällä luki ja jää varmaankin vie Pattexit mennessään, mutta laitetaan sitten syksyllä taas uutta. Lopuksi vielä kuva sunnuntai illalta kun istuskelin maakellarin kylmä Karhu purkki kourassa rannassa, ei pöllömpi syyskeli. Röyh!

Kemijärvi
Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

6 thoughts on “Polttopuun hankinta – mistä, miten ja mihin hintaan?

  1. Tosi hyvä konsti tuo ilmoituksen laitto – eipä varmaan monelle olisi tullut mieleen! Idylliset näkymät urakan jälkeen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top