Nahkuri Projekti – kädettömän remonttimiehen tarina vol.1

 

Edellisessä postauksessani (https://www.nahkuriprojekti.net/minulla-ei-ole-velkaa-ja-nelja-muuta-syyta-elamanmuutokselle/) kerroin perheeni päätöksestä muuttaa Nummelasta Kemijärvelle, ja syistä jotka johtivat tähän päätökseen. Jos ensimmäisen postauksen luominen oli vaikeaa, niin ei tämä toinenkaan kevyesti syntynyt.

Ajattelin tässä toisessa postauksessa kertoa lukijoille enemmän tulevasta asuinpaikastani Nahkurista ja siihen tekeillä olevasta remontista. Kerrottakoon otsikon taustaksi se että, jos sanoisin jollekulle kavereistani, että alan rakentamaan, seuraava kommentti olisi: ”aijaa, aiotko pitkästä tavarasta rueta tekemään” ja paskaiset naurut päälle. Eli en ole todellakaan mikään remontti-reiska, mutta kaikki ovat vakuuttaneet minulle, että tekemällä oppii.

Väliaikainen asumisjärjestely

Kemijärvi
Kerrostalo ja vieressä punatiilinen Isokylän koulu

Remontin ajan (eli ei varmaan kuin hetkinen) asumme Isokylän koulun yhteydessä olevassa kerrostalossa, jossa on kaupungin vuokra-asuntoja. Nykyiset vuokra-asunnot rakennettiin alkujaan koulun henkilökunnan asunnoiksi. Poikani Arttu menee elokuussa ensimmäiselle luokalle kotimme vieressä olevaan kouluun, eli järjestely on siinä mielessä ihanteellinen.

Nahkuri

Isokylä
Nahkuri

Nahkuri on 50-luvulla alkujaan rakennettu kaksi kerroksinen talo, johon on tehty yksi peruskorjaus sen rakentamisen jälkeen. Peruskorjauksen yhteydessä alkuperäiseen rakennukseen lisättiin kuisti ja rakennettiin sisäsauna ja pesutilat.

Tilalla on kaksi piharakennusta (tai useampikin, riippuen näkökulmasta), toisessa on vanha navetta, lato ja pihasauna, ja toisessa talli, puoti, liiteri ja aitta.

Remontin ensimmäisessä vaiheessa talon yläkertaan tehdään kaksi makuuhuonetta ja olohuone. Tekemisessä hyödynnetään olemassa olevaa rakennetta ja uusitaan pinnnat, eli katto, seinät ja lattia olemassa oleviin huoneisiin. Näillä näkymin joudun rakentamaan kokonaan uusiksi vain yhden väliseinän.

remontti, purkaminen
Toinen yläkerran makuuhuoneista, lautalattia purettu ja muha eristys näkyvillä. Seinillä viehkeän väristä pinkopahvia ja 80-luvun Luhta ja Ragazzi mainokset

Nahkurin yläkerran lämmitysratkaisu tulee perustumaan sähkölämmitykseen, joko pattereilla tai lattialämmityksenä. Sähkölämmityksen tueksi tehdään kaksi tulisijaa, toinen tyttären makuuhuoneeseen ja toinen olohuoneeseen. Tyttären huoneessa hyödynnetään siellä ennestään olevaa Porin Matti kamiinaa joka kunnostetaan ehommaksi nykyisestä muodostaan.

Porin Matti nykyisessä hopeisessa kuosissaan.

Remontoitavien huoneiden lisäksi Nahkurin vintissä olevat kylmät ullakkovarastot muutetaan lämpimäksi tilaksi lisäämällä eristystä ja sijoittamalla tiloihin patterit. Ullakkotiloihin toteutetaan vaatehuoneet lapsille ja muilta osin tilat jäävät varastokäyttöön.

Kylmä ullakkotila joka muutetaan lämpimäksi tilaksi remontin yhteydessä.

Pihapiiri ja ulkorakennukset

Nahkuri sijaitsee Kemijärven ja osin Kotajoen rannalla. Knoppitiedoista pitäville tiedoksi, että Kotajoki on Suomen lyhyin joki ja Kemijärvi pohjoisin kaupunki. Vettä pitkin Nahkurista on Kemijärven keskustaan matkaa ehkä noin 5 kilometriä. Kemijärvi tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastuksen harrastamiseen, kunhan saan jostain hommattua jonkinlaisen veneen.

Näkymä Nahkurin rannasta Kemijärven keskustan suuntaan.

Pihapiirissä on vanha navettarakennus, jonka katto on vuotanut jo useamman vuoden ajan. Laittelin katolle hätäratkaisuna kevyt peitteen, joka antaa ehkä ensi talven yli aikaa miettiä, mitä rakennukselle tehdään. Ammattitaitoinen peitteen asennus suoritettiin paikallisen pelastuslaitoksen tukemana, mikä oli asentajan ammattitaito (tai sen puute) huomioon ottaen hyvä ratkaisu. Samassa navettarakennuksessa on lato, joka toimii nyt varastona sekä vanha käytöstä poistettu sauna. Rakenteet ovat vuotavan katon vuoksi kärsineet huomattavasti ja rakennuksen tulevaisuus on vähintäänkin epävarma. Rakennuksen pelastaminen edellyttänee katon kunnollista uusimista ja märkien sisärakenteiden ja eristysten purkamista mahdollisimman pian.

Navetta rakennus ja ammattimaisesti suojattu katto.

Muiden piharakennustan osalta tilanne on parempi, aittaa lukuunottamatta rakennuksissa on peltikatto. Aitassa on vanha huonokuntoinen huopakate, joka täytyy uusia lähitulevaisuudessa ennenkuin se alkaa vuotamaan. Tallin ja puodin ongelma on että, rakenteet ovat maat vasten, eli alimmainen hirsikerta on märkä  koko ajan. Alimmainen hirsikerta onkin lahonut ja se tulisi vaihtaa uuteen pian. Samalla rakennus tulisi nostaa kivien varaan siten, että mikään osa puurakenteesta ei ole enää maata vasten.

Aitta, liiteri, puoti ja talli.

Tontin toisessa päässä on perunapelto, mansikkamaa ja viinimarjapensaita. Alue on ollut jonkin aikaa hoitamatta ja muu kasvillisuus on vallannut perunapellon kokonaan. Ensi kesään mennessä pitäisi ratkaista miten tätä aluetta jatkossa hyödynnetään.

Mansikka-, peruna- ja viinimarjaviljelmät, ehkä hiukan ”kesäterässä”.

Viljelmät ovat siinä määrin huonossa hapessa, että niiden saaminen kuntoon on kova urakka. Kouluaikoina meillä oli kaveriporukassa yleinen heitto ”ookko nää potunnostaja vaiko marjanpoimija?”, tällä viljelmällä pääsee kokeilemaan molempia, mutta ennen kuin tuosta mitään marjoja poimitaan, edellyttää se potunnostoon verrattavissa olevia suorituksia.

Ps. Yritän jatkossakin ylläpitää päivitys per viikko tahtia. Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa työttömyydestä ja ELY-keskuksen palveluista. Miltä kuulostaa? Kädettömän remonttimiehen tarina jatkuu myös, kunhan työt etenevät. Sillä välin kaikki vinkit ja vihjeet liittyen yllä esiteltyihin remonttihankkeisiin, otetaan vastaan.

Seuraa G+

Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

5 thoughts on “Nahkuri Projekti – kädettömän remonttimiehen tarina vol.1

  1. Olis mukava kuulla lisää, kuulostaa kiinnostavalta projektilta 🙂
    Terveisin Ellu

  2. Hei Ellu,

    Kiitokset! Viime viikot ovat vierähtäneet tanakasti lattian tekemisen merkeissä, vanhaa korjatessa eteen tulee yllätyksiä ja kun omat taidot ovat hiukan niin ja näin, aikaa menee paljon.

    Harmittaa kun en ole pystynyt pitämään kiinni tavoitteesta, päivittää blogia kerran viikossa. Jospa lattian valmistuminen antaisi aikaa kirjoittamiselle.

  3. Vanha kirjoitus mutta varsin rattoista luettavaa. Luetaan aikajärjestyksessä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top