Eristeen hinta – SPU polyuretaanieriste vs mineraalivilla

Osana minkä tahansa remontin suunnittelua, on tarpeen laatia budjetti ja laskea erilaisten materiaalivalintojen vaikutukset remontin kokonaiskustannuksiin. Tässä kirjoituksessa on tarkoituksena tarkastella eristemateriaalin valintaa ja kustannusvaikutuksia polyuretaanieristeen ja perinteisen mineraalivillan välillä.

Seinien eristäminen

Kohteessa siis eristetään vintin ulkoseinät, sivuseinien ulkoseinissä ei ennestään ole eristeitä, vain pystylaudoitus jonka päällä ulommaisena kerroksena on rappaus.  Ilmansulkuna on käytetty aikakaudelle tyypilliseen tapaan tervapaperia.
Yläpohjassa on alkuperäisenä eristeenä ollut 20-30 senttiä muhaa ja sen päälle on tämän remontin yhteydessä ajettu puhallusvillaa ~20 sentin kerros. Yläpohjan eristämiseen ei tässä jutusssa syvennytä sen kummemmin, vaikka sivu-ullakoiden osalta eristettä laitetaan myös vinolle katto-osuudelle.
Korjausrakentamisessa ja uudisrakentamisessa on aina se olennainen ero, että korjausrakentaja joutuu pakostakin tekemään kompromissejä eristepaksuuden ja tilan suhteen. Kovin paksua eristekerrosta ei voi sisäpuolelle useimmiten laittaa, koska eristeen viemä tila on pois asumistiloista. Vanhemmissa taloissa runkorakenne mahdollistaa useimmiten noin 10 -15 sentin eristekerroksen ilman lisäkoolauksia. Sivu-ullakoiden ollessa kyseessä tilaa on usein niin vähän, että lisäeristeen valinnassa materiaalin hintaa tärkeämmäksi tekijäksi muodostuu eriste kerroksen vahvuus.
Lisäksi asiassa on huomioitava myös nykyaikaisten tiiviiden eristeratkaisuiden aiheuttamat muutokset kokonaisrakenteen kosteuden läpäisyyn ja kastepisteen muodostumiseen. Nykyaikaisessa rakentamisessa standardiksi on muodostunut höyrysulun lisääminen rakenteen sisimmäksi kerrokseksi. Höyrysulku toteutetaan useimmiten muovin avulla.
rakennusmuovi
Muovi höyrysulkuna ja villaeriste
Mikäli rakennuksessa on alkujaan luotettu painovoimaiseen ilmanvaihtoon ja eristeiden osalta päädytään muovin tai muun höyrysulun käyttöön, on samalla huomioitava kostean huoneilman poistaminen tehokkaasti ja hallitusti ulos ja samalla riittävän korvausilman saaminen. Yleisesti suositellaan että, samalla tulisi siirtyä koneelliseen ilmanvaihtoon, mikäli eristetään nykyaikaisilla eristeillä tai käytetään muovia höyrysulkuna. Asiasta voi keskustella esim täällä.

Eristeet hinta

Tässä selvityksessä on käytetty hintoja, jotka sain eristeille kysyessäni tarjoukset kotipaikkakunnan kahdesta yrityksestä, jotka myyvät kyseisiä tuotteita. Uskon että, muualla Suomessa tuotteille voi olla erilaisia hintoja ja tarjouskampanjoita.
Eristeiden hinnat EUR/pakkkaus/levy PA per levy/pakkaus EUR/neliö Neliöt yht. Yht EUR
Villa 70mm 25,9 6,88 3,76 74,4 280,08 €
Vintti-Iita 70mm 34 1,56 21,79 74,4 1 621,54 €
Sauna-Satu 30mm 11,9 0,72 16,53 74,4 1 229,67 €
Thermisol 30mm 10,5 0,69 15,15 74,4 1 126,91 €
Anselmi 60mm 49 1,44 34,03 74,4 2 531,67 €
Anselmi 30mm 35 1,56 22,44 74,4 1 669,23 €
Kipsilevy 15,9 3,24 4,91 74,4 365,11 €
Yllä olevassa taulukossa on laskettu kokonaispinta-alalle eli 74,4 neliötä tulevat kustannukset kunkin selvitykseen valitun materiaalin osalta (pahoitteluni rumasta taulukosta). Kipsilevy on mukana taulukossa siksi, että SPU Anselmi levyissä on mukana kipsilevy jolloinka hintavertailussa on huomoitava myös tämä tekijä. Tarjouksia pyytäessäni sain sellaista tietoa että SPU Anselmin eri eristepaksuuksilla olevat levyt olisivat eri kokoisia, mutta ainakaan SPU:n tuotesivun mukaan näin ei ole. En tiedä asiasta lopullista totuutta.
Viimeiseen vertailuun valitsin muutamia realistisia vaihtoehtoja, yllä olevan taulukon perusteella. Alla olevassa taulukossa on kolme loppuviivalle selvinnyttä vaihtoehtoa joista valinta tehtiin. Yksinkertaistamisen vuoksi laskelmissa ei ole huomioitu esim ruuvien, naulojen, lisäkoolaukseen tarvittavan puutavaran tai PU-eristeen kanssa käytettävän saumausvaahdon kustannuksia.
Villa 70 mm + Anselmi 60 Vintti-Iita 70 + Anselmi 30 Thermisol 60 mm + Anselmi 30 mm
2 811,75 € 3 290,77 € 3 923,04 €

SPU Eriste – hinta

SPU eristeiden hinnat ovat puhtaasti neliöhinnalla laskettuina selvästi korkeammat kuin muilla eristeillä,  mutta tilanne muuttuu kun kokonaiskustannuksissa huomioidaan SPU eristeillä saavutettavat eristepaksuudet. SPU eristeilla saavutetaan sama lämmöneristyskyky kuin lähes kaksinkertaisella paksuudella mineraalivillaa.
SPU eristeen tehokkuus lämmöneristyksessä ja oman remontoivan kohteen asettamat rajoitukset käytettävissä olevan tilan suhteen, kallistivat vaan SPU:n suuntaan verrattuna mineraalivillan käyttöön.
Thermisol eristeen heikkoutena oli saatavilla olevien levyjen suppeus, eli Thermisolin käyttö olisi edellyttänyt kahden 30 millin levyn asentamista päällekkäin jotta olisi saavutettu suurinpiirtein sama eristepaksuus kuin käyttämällä SPU Vintti-Iita 70 mm eristettä. Näin toteutettuna hinta olisi tullut liian kalliiksi.
Kaiken kaikkiaan olin yllättynyt eriteiden kalleudesta, erityisesti siinä tapauksessa että käytetään polyuretaani eristeitä. Mikäli kohteemme olisi sellainen että, voisimme käyttää esim 200 millin eristepaksuutta, olisin valinnut seiniin eristeeksi villan.
Yrittäjä, kauppatieteilijä ja kahden lapsen isä. Kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja politiikasta. Ottaa haparoivia ensiaskelia miesten klassisen tyylin mailmassa, innostuu vaatteista, kengistä, asusteista, tuoksuista ja kelloista. Bloggaa harrastuksenomaisesti.

4 thoughts on “Eristeen hinta – SPU polyuretaanieriste vs mineraalivilla

 1. Niin, hyvää analyyttistä tarkastelua.

  Vertailussa lähdet vertaamaan lähinnä vain hinnan ja paksuuden perusteella. Oletkos tutustunut Panu Kailan talotohtori kirjaan tai muihin hänen opuksiinsa?

  Vintti-Iita taitaa olla ehdoton suosikki vinoille kattopinnoille asennettavuutensa vuoksi. Jossakin TV-jaksossa Remontti-Reiskassa asensivat sellaista vauhdilla ja siistiä jälkeä tuli.

  Virheitä kait joskus ihmisille on tullut kun villat on laitettu suoraan kiinni vesikatteeseen ilman tuuletusrakoa.

 2. Terve,

  en ole lukenut Kailan kirjoja, mutta olen kyllä kuullut niistä. Eikös se Kaila ole ollut aika usein televisiossakin näistä perinnerakentamiseen liittyvistä asioista puhumassa?

  Vintti-Iitaa laitetaan paljon korjausrakenne kohteisiin kun lisäeristystä laitetaan ulkovaipan sisäpuolelle. Toki myös muita PU-eristeitä. Polyuretaani levy on nopeaa asentaa ja helppoa työstää. Hiukan Vintti-Iitassa se alumiinipinnoite hankaloittaa sahaamista, mutta mikään iso ongelma sekään ei ole.

  Eristeen ja aluskatteen väliin tarvitaan tuuletusrako, ja mielellään esteetön ilmankulku räystäänalta yläkolmioon saakka. Yläkolmiosta sitten tuuletus suoraan ulos joko päätyjen kautta tai asentamalla putket katon läpi.

 3. Saanen häiritä vielä?

  Uusin Rakennusmaailma lehti kirjastossa iskeytyi kouraani. Siinä on tehty melko kattava eristevertailu SPU-EPS-Villat ja jokin uusi jonka nimeä en muista, oikeastaan oli kaksikin siitä materiaalista. (Ilmeisesti näitä tyhjökuplia.)sen hinta oli n. 9E neliö ja siinä oli yksi parhaista eristysominaisuuksista.

  Äkkiseltään jäi mieleen että huono puoli oli se että sitä pitää tilata määrämittaan valmistajalta, eli ei ole hyllytavaraa.

  Testin laboratorio-testiolosuhteissa verattiin tutteita eri lämpöympäristössä ja myös puristuskestävyys oli messissä.

 4. Saapihan sitä häiritä. Luin samaa vertailua tuossa itsekkin kirjastossa.

  Noiden SPU eristeiden normihinnat täällä Kemijärvellä ovat aika kovat verrattuna isompien kaupunkien hintoihin. Siksi neliöhinnat näyttävät aika kovilta verrattuna ehkä hintoihin muualla.

  Minulla ei jäänyt mieleen tuo eriste mihin viittaat.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top